Laatste nieuws 11/05/2020
Wandeltocht nieuwe stijl
Helaas kan de wandeltocht van zondag 21 juni i.v.m. de corona epidemie niet doorgaan. Misschien is het mogelijk om in september 2020 nog een tocht te organiseren. Zo niet, dan zien we jullie graag in 2021.
Meer ....Logo van Wandelen op randje van Nederland
 
Kranteartikel tocht 2008
Wandelen op het randje van Nederland

TERMUNTERZIJL- Traditiegetrouw verzamelde zich afgelopen zondagochtend een grote groep wandelaars bij café het Golden Zieltje in Termunterzijl voor de wandeltocht langs de Rand van Nederland, die elk jaar in mei gelopen wordt.

Inschepen op de Boschwad voor de tocht Nieuw-statenzijl.

Trots vertelt Henk Perdok, eigenaar van de Spar in Termunten en organisator van de tocht, dat er zich dit jaar al weer meer deelnemers gemeld hebben, zodat de teller nu op 180 personen staat. Dat is geen wonder. Want de tocht van de jachthaven langs de dijk tussen Nieuw Statenzijl en de haven van Termunterzijl biedt de lopers behalve een sportieve prestatie, een groots uitzicht op het wijdse landschap van Oost-Groningen, ook een gezellige en prachtige boottocht.
's Ochtends splitst de groep zich meteen in tweeën. De ene helft loopt vanuit Termunterzijl naar Nieuw Statenzijl, terwijl de andere helft zich inscheept op de MS de Boschwad om over het water naar het eindpunt vervoerd te worden.
Er zijn zelfs wandelaars die de boottocht aan zich voorbij laten gaan. Zij lopen de tocht in beide richtingen!
Na een kleine twee uur varen komen de vogelkijkhut en de sluis van Nieuw Statenzijl in zicht. Op de wal komen net de eerste lopers uit Termunterzijl al aan. Zij zullen nog enkele uren moeten wachten, want pas om twee uur vertrekt de boot weer voor de terugreis. Dan zullen alle lopers wel aangekomen zijn op het eindpunt. Voor hen die dat niet lukt, is er de mogelijkheid om met de bezemwagen mee te gaan.
Inmiddels is de boot leeggestroomd en vormen de wandelaars een lang lint lang de dijk. Het merendeel van de lopers loopt aan de landzijde van de dijk met het luitzicht op de groene polders. Een wat kleiner deel kiest voor het pad aan de buitenzijde van de dijk. Dat heeft als nadeel dat met enige regelmaat moet worden geklommen over de hekken die de schapen tegenhouden die enthousiast op ons afkomen. Maar het uitzicht ver de kwelders en de vele vogels en hun geluiden vergoeden dat ongemak. Na een uurtje lopen verzamelt de groep zich weer bij het Ambonnezenbosje (kamp). Daar staan zoals altijd de vrijwilligers klaar met eten en drinken voor de wandelaars. Nog twee keer zullen zij ons tijdens de tocht opwachten en de inwendige mens verzorgen. Dit tot tevredenheid van de deelnemers, die zo in goede conditie aan het einde van de middag terugkeren in Termunterzijl.

Tekst en foto: De Eemslander woensdag 21 mei 2008 
 
Contact persoon
Martha Zwarberg
M.Coendersbuurt 35
9948 PN Termunterzijl
Tel: 0596 601863
Tel: 06 23673483
E-mail: info@wandelenophetrandjevan.nl