Laatste nieuws 11/05/2020
Wandeltocht nieuwe stijl
Helaas kan de wandeltocht van zondag 21 juni i.v.m. de corona epidemie niet doorgaan. Misschien is het mogelijk om in september 2020 nog een tocht te organiseren. Zo niet, dan zien we jullie graag in 2021.
Meer ....Logo van Wandelen op randje van Nederland
 
Verslag van tocht 2009

Traditiegetrouw verzamelde zich afgelopen zondagochtend een grote groep wandelaars bij café het Golden Zieltje in Termunterzijl voor de wandeltocht langs de Rand van Nederland, die elk jaar in mei gelopen wordt. Trots vertelt Henk Perdok, eigenaar van de Spar in Termunten en organisator van de tocht, dat er zich dit jaar al weer meer deelnemers gemeld hebben, zodat de teller nu op 180 personen staat. Dat is geen wonder. Want de tocht van de jachthaven langs de dijk tussen Nieuw Statenzijl en de haven van Termunterzijl biedt de lopers behalve een sportieve prestatie, een groots uitzicht op het wijdse landschap van Oost-Groningen, ook een gezellige en prachtige boottocht.
s’Ochtends splitst de groep zich meteen in tweeën. De ene helft loopt vanuit Termunterzijl naar Nieuw Statenzijl, terwijl de andere helft zich inscheept op de MS de Boschwad  om over het water naar het eindpunt vervoerd te worden. Er zijn zelfs wandelaars die de boottocht aan zich voorbij laten gaan. Zij lopen de tocht in beide richtingen!
Om tien uur precies vertrekt de boot. Op het dek is het wel wat koud door de wind. Sommigen kiezen er daarom voor om binnen in de boot te blijven. Anderen blijven op het dek met een kop koffie en soms zelfs al een borreltje om warm te blijven. Golfjes glinsteren in de zon. Het gezelschap gaat op in de onmetelijke ruimte van water en wolken die aan de horizon doorsneden wordt door een smalle strook land.
Na een kleine twee uur varen komen de vogelkijkhut en de sluis van Nieuw Statenzijl in zicht. Op de wal komen net de eerste lopers uit Termunterzijl al aan. Zij zullen nog enkele uren moeten wachten, want pas om twee uur vertrekt de boot weer voor de terugreis. Dan zullen alle lopers wel aangekomen zijn op het eindpunt. Voor hen die dat niet lukt, is er de mogelijkheid om met de bezemwagen mee te gaan.
Inmiddels is de boot leeggestroomd en vormen de wandelaars een lang lint lang de dijk. Het merendeel van de lopers loopt aan de landzijde van de dijk met het uitzicht op de groene polders. Een wat kleiner deel kiest voor het pad aan de buitenzijde van de dijk. Dat heeft als nadeel dat met enige regelmaat moet worden geklommen over de hekken die de schapen tegenhouden die enthousiast op ons afkomen. Maar het uitzicht over de kwelders en de vele vogels en hun geluiden vergoeden dat ongemak.
Na een uurtje lopen verzamelt de groep zich weer bij het Ambonezenbosje (kamp). Daar staan zoals altijd de vrijwilligers klaar met eten en drinken voor de wandelaars. Nog twee keer zullen zij ons tijdens de tocht opwachten en de inwendige mens verzorgen. Dit tot tevredenheid van de deelnemers, die zo in goede conditie aan het einde van de middag terugkeren in Termunterzijl.
Ook degenen die de terugtocht op de boot gemaakt hebben, lijken weinig te klagen te hebben. Zij hebben de vermoeienissen van de wandeling op het schip met alcoholische versnaperingen van zich af gespoeld en gaan daar aan de toog van het Golden Zieltje nog even mee door.
Hoe het ook zij: iedereen is in een opperbeste stemming en kijkt er al naar uit om volgend jaar weer van de partij te zijn. 
 
Contact persoon
Martha Zwarberg
M.Coendersbuurt 35
9948 PN Termunterzijl
Tel: 0596 601863
Tel: 06 23673483
E-mail: info@wandelenophetrandjevan.nl